Mamma

En artikel i svenska dagbladet.


En som märkt av det ökade intresset för mat som produceras på ett bra sätt är Jenny Lundgren på Hagby gård och fågelfarm utanför En­köping. Efter det att Mats-Eric Nilsson tipsat om hennes kyckling i sin bok blev hon nedringd av nya kunder.

-Jag blev totalt bombarderad och fattade inte varför. Dagarna gick åt till att svara i telefonen.

Iförd mossgrön oljerock och svart-gul keps med en tråd spindelväv mellan hjässa och skärm visar hon runt bland gårdens fjäderfän. Här bor vaktlar, kalkoner, ankor och kycklingar.

400 hönor och tuppar av rasen Cobb, med sina vita fjäderskrudar ­relativt intakta, strosar runt på en bädd av spån och gräs i ena ladugården. Spånet sprider en lukt av trä. Djuren kacklar och skrockar lite, men tar ingen större notis om Jenny när hon kliver in och sätter sig bland dem.

Kycklingarna får gå in och ut som de vill, men efter att salmonellaprov tagits de sista två-tre veckorna före slakt måste de hållas inomhus. Jenny Lundgrens kycklingar lever dubbelt så länge som industrikycklingar, totalt 60-80 dagar.

-Det gör att det blir mer smak i fågel­-köttet, mer struktur och en köttigare konsistens, säger hon.

Tre hästar trampar omkring på fältet vid sidan av kycklingladan. ­Solen gassar på den röda villan, gräset är täckt av en matta gnistrande höstlöv och luften är ren och klar. Men Jenny Lundgren värjer sig mot den romantiserade bilden av landsbygden.

-Livet på landet är inte rosenrött och rödrutigt, det är valkar i nävarna, säger hon och hoppar in i skåpbilen för att köra till sitt slakteri i Västerås.

Hon tänder en cigarett, vevar ner rutan och blossar i fartvinden. Innan Jenny Lundgren blev kycklingupp­födare jobbade hon som kock. 1999 sålde hon och maken villan i Nacka och flyttade till landet. Kyckling­produktionen drogs igång 2002.

Förra året skötte hon allt själv och slaktade totalt 6000 kycklingar. Nu har hon sju anställda och hittills i år har de slaktat 14 000 kycklingar. Efter­som kycklingarna får foder med amino­syror för att komma igång och växa de första veckorna är de inte Kravmärkta. Kravmärkta kycklingar får istället fiskmjöl för att höja protein­halten.

-Jag tycker det är fel att ge dem fisk, det är inte naturligt för dem. Vi är varken konventionella eller Kravmärkta, vi tar en egen väg, plockar det bästa ur kakan.



Japp de är min mamma de med en cigg i mungipan!

Kommentarer
Postat av: Lisa

haha, ja jag känner igen det där :)

2009-05-27 @ 19:21:06
Postat av: Johanna

mamma hälsar till dig Jessica

2009-05-28 @ 11:50:15
URL: http://johannastrandberg.blogg.se/
Postat av: Jessica

L - Haha japp de är en perfekt beskrivning av mamma!!

J - Då får du ta och hälsa tillbaka... Och säg att när ja kommer hem i juli räknar jag med mat ;)

Haha

2009-05-28 @ 21:00:14
Postat av: Johanna

Haha det ska jag säga, något önskemål på mat?

2009-05-28 @ 21:46:09
URL: http://johannastrandberg.blogg.se/
Postat av: j

Jaa jag vill ha buffé med sallader och pajer =)

2009-05-29 @ 16:21:25
Postat av: Johanna

haha ska ske :P

2009-05-29 @ 21:08:02
URL: http://johannastrandberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0